Кухар Кондитер
Код 5122.2 Офіціант
  Бармен

 

Загальна характеристика професії.

Технологічний процес приготування їжі складається з кількох стадій та операцій. Кухар, насамперед, виконує такі операції: прийом сировини, її переробка, зберігання продуктів; приготування холодних закусок, гарячих страв, випічка з борошна; оформлення страв для їх роздачі. Основні операції кухар виконує вручну. Але сьогодні вже більшість трудомістких операцій здійснюють машини, механізми та автомати.

Під час вибору професії необхідно враховувати її спорідненість з такими професіями, як кондитер, пекар, офіціант, бармен, технік-технолог громадського харчування, продавець. Ці обставини можуть бути корисними у випадках зміни роботи і допоможуть обрати, ту професію, для оволодіння якою вже є певні навички, знання, необхідні психофізіологічні якості.

Висококваліфікований кухар може займатися індивідуальною трудовою діяльністю, а за наявності організаторських здібностей створити власну структуру з виготовлення та реалізації продукції через підприємства громадського харчування та приватні підприємства харчування.

Професійні знання та вміння

Повинен знати:

  • Кулінарне призначення риби, м'яса, птиці, властивість цих продуктів;
  • вимоги до якості, методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
  • правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини;
  • рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки;
  • рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів;
  • вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів;
  • характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв;

Повинен уміти:

  • Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, свинини, баранини.
  • Готувати птицю для варіння та смаження.
  • Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки.
  • Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.
  • Варити бульйони та супи.
  • Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані.
  • Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді.
  • Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви.
  • Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби.
  • Видавати виготовлені страви.

Сфера професійного використання

Діяльність ресторанів, барів, їдалень та послуги з постачання готової їжі.

Кухар
Офіціант
Бармен

Кондитер

Код 7412.2

 

Загальна характеристика професії.

Кондитер - це професія, яка передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування: маслорізка, пекарні, змішувачі, ножі, котли, духові шафи, тощо. Проводить дуже багато різноманітних операцій: фільтрацію, вимірювання, виготовлення тіста, випікання, тощо.

Професія кондитера - широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.

Учні училища вивчають рецепти поширених страв української сучасної та старовинної кухні, фірмових страв майстрів-кухарів різних областей. Кухня-лабораторія призначена для приготування страв та кулінарних виробів під час лабораторно-практичних робіт.

На всіх етапах підготовки спеціалістів процес навчання зливається з продуктивною працею тих, хто здобуває знання. Випускників училища за професією «Кухар. Кондитер» з радістю візьмуть на роботу будь-які кондитерські фабрики, ресторани, кафе тощо.

Вимоги до індивідуально-психологічних особливостей

Працювати кондитером може не кожний. Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кондитер повинен мати хороший невербальний інтелект, високий рівень оперативної пам'яті, концентрації та стабільності уваги, вміння переключати та розподіляти увагу, мати розвинуте наочно-дійове та просторове мислення. Також мати стійкий інтерес до художньої діяльності: добре ліпити, малювати; розвинену творчу уяву.

Професія кондитера потребує високої пунктуальності, акуратності: точно дотримуватися температурного режиму, витримувати точну рецептуру, виконувати всі технологічні операції, витривало переносити знаходження в гарячому цеху, де випікаються вироби, вчасно охолоджувати їх.

Професійні знання та вміння

Повинен знати:

  • асортимент, рецептури і технологію виготовляння простих тортів, тістечок, кондитерських і хлібобулочних виробів масового попиту, включаючи заміс тіста і виготовлення кремів, начинок, вимоги до якості;
  • ґатунок борошна, його хлібопекарські якості;
  • способи і прийоми оформлення виробів, техніку нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладними поєднанням фарб;
  • техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом, кремом;
  • режим і тривалість випікання виробів;
  • правила експлуатації технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, посуду, їх призначення та використання.

Повинен уміти:

  • готувати прості масові торти, тістечка та інші поштучні кондитерські і хлібобулочні вироби з нанесенням трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини;
  • Виготовляти різні види тіста, кремів, начинок, фаршів;
  • готувати напівфабрикати, штампувати, формувати та викладати вироби на листи;
  • Оздоблювати вироби помадкою, марципаном, шоколадом, кремом тощо;
  • Передавати на гартування вироби з морозива;
  • Випікати вироби;
  • Визначати готовність тістових заготовок до випікання, садити їх у піч, стежити за процесом випікання, виймати їх, охолоджувати.

Сфера професійного використання

Виробництво хліба, хлібобулочних виробів; виробництво сухарів, печива, пирогів, тістечок з тривалим терміном зберігання. Виробництво інших харчових продуктів.

Кухар
Кондитер
Бармен

Офіціант

Код 5123

 

Загальна характеристика професії.

Успіх роботи ресторанів і кафе залежить від кваліфікації службовців сервісу. Адже вони постійно вступають в безпосередній контакт з  відвідувачами, ведуть з ними переговори, виконують їх вимоги. Такого роду службовцям необхідно мати хорошу пам’ять, організаторський талант, вміння розмовляти з людьми і мати приємний характер.

Офіціант – фахівець сервірування столів , із презентації страв, їх подачі та обслуговування гостей підприємств ресторанного сервісу.

Навчаючись в ПТНЗ, учні з професії офіціант набувають фахових знань, умінь і навичок. Під час проходження виробничої практики, учні вдосконалюють свою професійну майстерність, набувають нових знань та навичок. Крім того, під час практики роботодавці мають нагоду оцінити професійний рівень молодих фахівців і запропонувати їм по закінченні навчання робочі місця.

Згідно статистичних даних, ймовірність працевлаштування після навчання за професією офіціант складає 100%. Сьогодні офіціант-фахівець не залишиться без діла.

Професійні знання та вміння

Повинен знати:

  • види обслуговування споживачів та сервіровки столів в ресторанах, кафе та барах з включенням в меню виготовлених на замовлення та фірмових страв
  • види та правила сервіровки столів та обслуговування різноманітних урочистостей за замовленнями підприємств, організацій, окремих споживачів;
  • асортимент, кулінарні характеристики, правила подавання страв та ціни на них;
  • види, призначення та вимоги до посуду, приборів, білизни, що використовуються, порядок їх отримання та здавання;
  • правила етикету під час обслуговування споживачів;
  • порядок розрахунків із споживачами за готівку та у безготівковому порядку;

Повинен уміти:

  • обслуговувати споживачів в закладах ресторанного господарства із складною сервіровкою столів, прийомом замовлень від споживачів;
  • готувати зал до обслуговування;
  • отримувати посуд, прибори, білизну і здавати їх після закінчення зміни;
  • здійснювати попередню сервіровку столів залежно від виду обслуговування;
  • надавати споживачам допомогу під час вибору страв і напоїв, рекомендувати напої до страв, подавати їх на столи;
  • обслуговувати весілля, товариські зустрічі, вечори відпочинку, ювілеї тощо в закладах  ресторанного господарства, на підприємстві замовника та вдома.

Сфера професійного використання

Торгівля та заклади ресторанного господарства. Загальні роботи з обслуговування споживачів в закладах ресторанного господарства.

 

Кухар
Кондитер
Офіціант

Бармен

Код 5123

 

Загальна характеристика професії.

Бармен – це людина, яка працює в барі. Вона вітає, інформує, дає поради своїм гостям, приймає та виконує їх замовлення.

Два принципових стимули мотивують поведінку бармена - це рентабельність бару та задоволення вимог гостей. Бармен слідкує за тим, щоб напої відповідали смаку гостя, були виготовлені та подані у стилі закладу.

Бармен – спеціаліст із приготування і сервірування змішаних напоїв..

Бармен повинен добре знати правила подачі напоїв, використовувати барні аксесуари та інструменти. Він повинен відмінно знати пропорції та варіанти приготування класичних коктейлів, а також фірмових коктейлів бару. Обов'язковим є знання асортименту та характеристики напоїв, вміння здійснювати закупку, вести переговори з постачальниками, складати карту бара.

Робота бармена включає розташування на полицях пляшок та аксесуарів, суворе дозування напоїв, контроль за підлеглими та за обладнанням. Бармен перевіряє запаси посуду, слідкує за відкриттям та закриттям приміщення, проводить інвентаризацію та інше.

Професійні знання та вміння

Повинен знати:

  • асортимент, рецептури, технологію виготовлення, правила оформлення і    відпуску обмеженого асортименту алкогольних, слабоалкогольних коктейлів, змішаних напоїв, закусок, страв і кондитерських виробів;
  • температурні режими подавання коктейлів, напоїв, закусок, страв; умови і терміни зберігання кулінарної продукції та покупних товарів;
  • правила етикету і техніку обслуговування споживачів за барною стійкою та в залі;
  • правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;
  • форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками;
  • порядок оформлення рахунків і розрахунку по них із споживачами;
  • правила експлуатації відео- та аудіотехніки;

Повинен уміти:

  • обслуговувати споживачів: пропонувати, показувати, реалізовувати готові до споживання безалкогольні, слабоалкогольні напої, кондитерські вироби, закуски, страви;
  • Готувати обмежений асортимент алкогольних та безалкогольних напоїв, змішаних напоїв, холодних і горячих страв, закусок;
  • Відбракувати неякісні товари;
  • Забезпечувати зберігання напоїв, кулінарної продукції та покупних товарів відповідно до термінів і режиму зберігання;
  • Оформляти вітрини та барну стійку, утримувати їх у належному стані;
  • Експлуатувати та обслуговувати аудіо- та відеоапаратуру;
  • Контролювати дотримання споживачами культури поведінки.

Сфера професійного використання

Ресторанне господарства. Загальні роботи з обслуговування споживачів у підприємствах ресторанного господарства. Виготовлення напоїв та змішаних напоїв.

Умови навчання

Кабінети:

  • Технологія приготування їжі і кондитерських виробів;
  • Організація підприємств ресторанного сервісу;
  • Технології виготовлення коктейлів і змішаних напоїв;
  • Устаткування підприємств харчування;
  • Товарознавства продовольчих товарів.

Навчально-виробничі дільниці - «БАР»
учнівське кафе «Орхідея».

Лабораторії:

  • кухарів
  • кондитерів.
Ненько Галина Іванівна

Викладачі та майстри в/н

Ненько Галина Іванівна – голова МК, викладач спецдисциплін, спеціаліст вищої категорії, «викладач-методист», Відмінник освіти України.
Лучинець Олена Павлівна – викладач спецдисциплін, спеціаліст вищої категорії, «старший викладач».
Бікус Ольга Павлівна – майстер виробничого навчання
Гаврилюк Тамара Володимирівна -  майстер виробничого навчання
Дребота Світлана Генадівна -   майстер виробничого навчання
Зімович Галина Федорівна - майстер виробничого навчання
Легун Оксана Вікторівна - майстер виробничого навчання
Луцюк Ліля Федорівна - майстер виробничого навчання
Павляк Валентина Андріївна - майстер виробничого навчання
Наумова Світлана Анатоліївна - майстер виробничого навчання
Панкратова Юлія Володимирівна - майстер виробничого навчання
Рачук Наталія Валеріївна - майстер виробничого навчання
Кот Андрій Миколайович - майстер виробничого навчання

Досягнення МК:
2009р. – I місце в обласному конкурсі-огляді кабінетів організації підприємств ресторанного господарства.
2010р. – III місце в обласному конкурсі-огляді лабораторій кухарів.
2009р. –II місце в обласному конкурсі фахової майстерності з професії «Кондитер» - Бікус О.П.
2011р. - II місце в обласному конкурсі навчальних посібників з професії «Кухар» - Лучинець О.П.
2010р. – переможці у Всеукраїнському конкурсі «100 кращих товарів і послуг України» в номінації послуги «Послуги з виготовлення кондитерських виробів для урочистих подій» - золота медаль.
2011р. -  переможці у Всеукраїнському конкурсі «100 кращих товарів і послуг України» за спеціальний вид ресторанних послуг кейтеринг - золота медаль.
2010р. - ІІ місце в обласному конкурсі учнів фахової майстерності з професії «Крндитер» - Селях Л.
2011р – переможець олімпіади із спец.предметів професії «Кухар» - Бондарук Ю.
2012р. -  II місце в обласній олімпіаді із спец.предметів професії «Кухар» -  Музичук О.

Перспективи працевлаштування

Кафе «Круїз», кафе «Околиця», кафе «Україна», кафе «Край» та інші підприємства громадського харчування

Наші професії
Електрослюсар підземний
Штукатур, маляр
Штукатур, лицювальник-плиточник
Слюсар з ремонту автомобілів
Кухар, кондитер
Офіціант, бармен
Кравець, вишивальник
Додаткова інформація
Вступникам
Правила прийому
Інформація про професії закладу